Bombové útoky a boje si v Iraku vyžiadali 30 obetí

19.01.2014 Celý región

Bagdad 18. januára (TASR) - Najmenej 30 ľudí dnes v Iraku prišlo o život pri výbuchoch bômb v Bagdade, a tiež pri bojoch medzi militantami a vládnymi jednotkami v nepokojnej provincii Anbár.

Výbuch bomby v aute pri reštaurácii vo štvrti Mansúr na západe Bagdadu zabil štyroch ľudí a 12 ďalších utrpelo zranenia. Štyria ľudia prišli o život pri explózii neďaleko autobusovej stanice v Bagdade. V severnej časti mesta vybuchla bomba pri nemocnici, pričom tiež zahynuli štyria ľudia.

Bomby zabíjali i na trhu či v obchodnej štvrti a neďaleko väzenia pre mladistvých v západnej časti Bagdadu. Niektorí väzni po výbuchu ušli a polícia oblasť pri pátraní zablokovala.

K dvojitému bombovému útoku došlo aj neďaleko trhu v severoirackom meste Kirkúk. O život prišiel jeden človek a 15 ďalších utrpelo zranenia, uviedla tlačová agentúra AP.

Násilie v Iraku sa vlani prudko zvýšilo, najmä od minulého mesiaca, keď polícia zlikvidovala protivládny sunnitský protestný tábor a zatkla sunnitského poslanca v provincii Anbár.

Armáda sa síce stiahla v snahe zmierniť napätie, ale to využili militanti z al-Káidy, ktorí obsadili mesto Fallúdža a časti Ramádí, ktoré je hlavným mestom provincie Anbár.
 

Vyberte región